fbpx
Shopping Cart

Hvordan lage en vedfyrt pizzaovn

Vi har alltid vært glad i pizza og interessen oppstod når begges mødre selvfølgelig lagde den beste hjemmelagde pannepizzaen, som var en klar favoritt i barndommen. Da vi i 2010 “investerte” i vår første elektriske industri-pizzaovn som vi plasserte på kjøkkenbenken hjemme  i leiligheten i Oslo, visste vi at vi var hekta. Vår første pizzaovn var en eletrisk ovn som “kun” gikk opp til 350°C grader. Etter mye prøving og feiling fant vi ut av vi måtte ta grep.

Tar ut pizza fra 500c grader pizzaovn gruve
Slik så ovnen og pizzaen ut i 2010 da vi eksperimenterte med surdeigspizza og modifisering av pizzaovn. Her fra den gamle (2011) matbloggen vår junkplus.no

Vi åpnet den pizzovnen og skrudde den fra hverandre. Vi fjernet termostaten i ovnen (anbefales ikke) og da ble pizzaovnen plutselig 🙂 500°C varm uten problemer. Ovnshåndtaket smeltet derimot, 🙁 falt av og det luktet veldig svidd, men pizzaen ble helt utrolig. 😀

Ti år senere og tusenvis (?) av pizzaer fortært både hjemme og over hele kloden, er vi der igjen. Denne gangen trenger vi heldigvis ikke modifisere en eksisterende ovn, vi kan lage vår egen. En pizzaovn som lager perfekt pizza på minutter, fyret på ved, kull eller pellets og som får plass hvor som helst.

Filiosofien bak Gruue Pizzaovnen

Vi husker spesielt godt hvor vanskelig det var å finne riktig ovn, og ikke minst ta steget for å modifisere ovnen, slik at den ga det resultatet vi ønsket. Det kostet både tid, penger og risikoen var at leiligheten ville brenne ned om du glemte å skru den av.

Bilde av Markus Vesøen og Elisabeth Bratteberg på fabrikk i Kina.
Bilde av oss på fabrikken i Kina der vi utvikler og produserer våre pizzaovner.

Vår første vedfyrte pizzaovn skal bare funke ut av esken. Den skal kunne brukes med hvilken som helst brenselstype. Du kan bruke grillkull fra butikken, våre norskproduserte pellets eller veden du har stjålet fra naboen. Pizzaboks pizzaovnen skal funke uansett. Da er det èn ting mindre å tenke på, for det er vanskelig nok å lage den perfekte pizzaen.

Pizzaboks er en ved, pellets og kullfyrt pizzaovn som er designet for at du skal kunne lage utrolig god pizza på minutter. Den skal være rimelig, men ikke “billig”. Den skal være kompakt, men ikke liten. Den skal være enkel, men ikke dårlig.

Pizzaboks skal være den beste vedfyrte pizzaovnen for hvermansen så vel som pizzaproffen.

Slik lager vi vår Pizzaovn

Siden vi kjøpte vår første pizzaovn i 2010 har mye skjedd. Vi har blant annet startet produktdesign og merkevare selskapet Braves og vi har designet og produsert flere produkter og merkevarer. Denne gangen kunne vi starte med blanke ark.

Vi startet med et veldig enkelt design inspirert av større italienske pizzaovner, men pga plassbegrensningen har vi valgt et design der pizzaovnen har et eget brenselskammer bak, fremfor å legge brenselet direkte på pizzasteinene i ovnen, slik du ser i de store ovnene håndlaget i Italia. Dette gjør at vi kan minimere ovnens størrelse, samtidig som at vi får samme effekt som du får i større ovner.

Bilde av vår første test ovn med forskjellige pipeløp
Her ser du Markus mens vi diskuterer vår første prototype. Vi laget to pipeløp for å enklere kunne teste pipeposisjon og brensel for å finne den optimale løsningen.

Vi har designet ovnen med en klassisk buet form inspirert av italienske pizzaovner. Dette gir ovnen er større høyde innvendig i ovnen og dermed også mulighet for “flashing” av pizzaen.

Flashing er når du løfter pizzaen av pizzasteinen og opp mot taket i ovnen der det er 50-100°C grader varmere enn bunnen. Dette gjør at du kan få rask og ekstrem varme mot pizzaens topp for å ytterligere steke fyllet på pizzaen

Bilde av arbeider i kina som lager pizzaovner for Gruue.
Her sveises brenselskammerets bakvegg. Denne skal igjen festes til et trehåndtak, slik at du enkelt kan ta den inn og ut.

Vi har laget brenselskammeret stort nok og med god nok ventilering slik at det takler flere forskjellige typer brensel. Med en egen luke for tilføring av nytt brensel som har god plass kan du enkelt fylle på nytt brensel uten å ta ut brenselskammeret av ovnen.

Vedfyrt pizzaovn i stål fra Gruue
Her ser du vår første prototype er ferdig lakkert og  med brenselskammeret tatt ut av ovnen.

 

Laget i stål som tåler bruk

Da vi stod ovenfor materialvalg tenkte vi følgende, vi må bruke materialer som tåler å bli brukt samtidig som det ikke fordyrer produktet. Vi er opptatt av at ovnen skal kunne kjøpes av alle og brukes av alle. Valget falt derfor på 201 stål. Dette stålet er ikke rustfritt, men gjennom vår prosess beskytter vi stålet fra korrodering og rust ved å elektro-pulverlakkere ovnen i en spesiallakk laget i epoxy som tåler inntil 600°C. Dette gir en klassisk svart matt look, samtidig som det beskytter ovnen for vær og vind. Også ser det veldig frekt ut.

Alle delene kuttes med ekstrem presisjon av en laserkutter. Laserkutteren optimaliserer bruken av materialene ved å regne maksimal totalt utnyttelse av en plate ved å plassere delene optimalt på stålplaten.
Laget i stål som er laserkuttet ut fra stålplater
Her ser du over 250 ytterskall til ovenen klar til prep og som skal sendes til grunning og lakkering.

Isolering av pizzaovnen

Da vi testet forskjellen mellom et design som var isolert med premium keramisk fiber og doble vegger og et design med enkel vegger fant vi ut av to ting. Ved å isolere ovnen så økte produksjonskostnaden betydelig, men ovnen ble raskt varm samtidig som den brukte mye mindre brensel. Når vi testet ovnen uten isolering krevde det mye lengre tid, men også mye brensel for å holde varmen. Ved å velge keramisk fiberisolering som tåler over 1000°C tar vi en funksjon som ofte er forbeholdt ovner som koster ti ganger så mye og gjør det enklere for brukeren å lage pizza i vår vedfyrte pizzaovn.

Keramisk fiber isolasjon for ovner Pizzaovn vedfyrt gruue best i test
Ruller med keramisk isolasjonsfiber som brukes i professionelle bakerovner, pizzaovner. Dette er også den samme isolasjonen som brukes i store ovner for baking a keramikk og til støping av stål og aluminium.

For oss handler det om å finne en ultimate balansen mellom kostnad, enkelhet og kvalitet slik at hvem som helst uansett nivå og erfaring skal kunne laget en skikkelig god pizza i vår vedfyrte pizzaovn.

Bilde av innsiden på Gruue vedfyrt pizzaovn av stål for hagebruk, utendørs pizzaovn.
Her ser du innsiden av Pizzaboks pizzaovnen – Prototype V2. Uten isolering, men med en varmespreder i rustfritt stål. Dette ga en god varmefordeling og den reflektive varmen kommer nærmere pizzaen.

Oppdatert:15.April 2019 – Les mer om pizzaovn isolering her

Enklere konstruksjon, enklere pizzabaking

Vi drømmer alle om en håndlaget pizzaovn på 1.5 tonn fra Italia til 320.000,- pluss frakt. Men vi i Gruue er ute etter resultatet. Vi har en ambisjon om at alle i Norden kan lage en utrolig italiensk pizza på minutter, akkurat som i en ovn som koster hundre ganger mer. Vi designet Pizzaboks pizzaovnen akkurat etter denne filosofien, samme resultat til en pris hundre ganger rimeligere og som ikke krever 5 års utdanning for å oppnå et godt resultat.

Pizzaboks har en stekeflate på 33x33cm som gir deg nok plass til å lage en stor porsjonspizza på 2-3 minutter. Du får samme resultat, med den perfekte tynne og spør bunnen og stekt fyll (ikke langtidskokt fyll i ovn ila 20 min). Smaken av røyken fra pellets og ved gjør det mulig å lage pizza hjemme i hagen til en brøkdel av prisen det koster på restaurant.

Markus tar bilde av første prototype av vår vedfyrte pizzaovn
Her ser du Markus tar noen bilder av prototype 2 før vi skal starte test av ovnen.

Pizzaboks veier kun 16kg ferdig montert og med sine sammenleggbare bein kan du enkelt pakke den sammen og sette den innendørs til lagring når du ikke trenger den.

Gruue vedfyrt pizzaovn pizzaboks størrelse mål
Bilde av tegningene av gruue vedfyrte pizzaovn – Pizzaboks. Endelige mål og dimensjoner som blir levert til alle kunder i 2019.

Les om hvordan vi designet vår unike roterende pizzastein, klikk her

Leave a Reply

Your email address will not be published.